Räntefri period gällande lån

När du tar ett lån tillkommer det alltid en del i ränta och en del i amortering. Det finns två val som du kan göra när du tar ett privatlån utan säkerhet. Här kan du välja mellan annuitetslån eller ett lån med rak amortering. Att ta ett lån med annuitet betyder att du tar ett lån där du betalar en viss summa tillsammans med räntan, vilket betyder att du kommer att betala mer i ränta när lånet är nytt, och när du har betalat av på lånet sjunker räntan och en större del går till amorteringen. Vid ett lån med rak amortering fastställer du vad du ska avbetala per månad i amortering, och därmed kan summan du betalar vara beroende av hög eller låg ränta.

När du tar olika typer av lån kan du även vid större lån få en period där du bara amorterar, och har en räntefri period. Denna period kan variera och det är något som du kan förhandla med din bank om. En räntefri period går också att få när det gäller alla de snabblån som finns på marknaden. Dessa lån tas oftast på 30 dagar, och är du låntagare för första gången hos ett bolag kan du få detta lån utan några som helst kostnader.

När du tar ett snabblån som är kostnadsfritt kommer du bara att betala av det belopp som du lånar, och ingen ränta kommer att läggas till beloppet. När det gäller större lån där du har avtalat en räntefri period kommer du efter att denna har löpt ut få betala fastställd ränta beräknat på det belopp som kvarstår. Hur som helst kommer du att tjäna på att ta ett lån med räntefri period, i och med att du har möjlighet att betala av ett större belopp innan det läggs någon ränta till ditt kvarvarande lånebelopp. Kontrollera alltid med din bank om de kan ge en räntefri period. En sådan period kan även gå att förhandla fram vid de gånger som något oförutsett inträffar och du har fått en lägre betalningsförmåga under kortare tid.